Oon kolmekymppinen
Imatralainen Virkkukoukkunen Oy viettää yrityksen 30-vuotisen taipaleen juhlavuotta, ja se ei ole mikään itsestäänselvyys. 30 vuoden aikana maailma sekä Virkkukoukkunen ovat muuttuneet. Tuotteet ovat vaihtuneet uniikeista printtiin, yritysmuoto muuttunut toiminimestä osakeyhtiöksi, henkilökunta kasvanut ja kivijalkakaupan oheen on räätälöity verkkokauppa. Virkkukoukkusen ydin on kuitenkin pysynyt samana kaikki vuodet.
Ajatus Virkkukoukkusen liikeidean takana on poikkeuksellinen, sillä vaikka yritys myy tuotteita, on liiketoiminnan ydin on sanomassa. Konkreettinen valikoima koostuu vaatteista, asusteista, kodintuotteista ja paperituotteista, mutta siitä huolimatta yrittäjä ja suunnittelija Tiina Kärkäs-Sund kokee myyvänsä ensisijaisesti asennetta ja iloa. Jo kolmenkymmenen vuoden ajan yrittäjä on ravistellut käsitystä suomalaisuuteen yhdistetystä vähäeleisyydestä.
Poikkeuksellinen yhdistelmä eteläkarjalaista asennetta, värikkyyttä, kuoseja ja kielellistä leikittelyä
Virkkukoukkunen on omintakeinen ja poikkeuksellisen tunnistettava brändi – karjalaisella murteella terästetyt tuotteet ja viestintä sekä värien ja kuosien runsaus pistävät silmään. Tuotteissa yhdistyvät erityisellä tavalla teksteillä leikittely ja design. Liiketoimintaa toteutetaan verkkokaupassa ja pop upeissa, mutta huomiota herättävä myymälä on tärkeä osa liiketoimintaa.
-Putiikkimme on elämys kaikessa kirjavuudessaan. Jo myymälän ovella ihmiset usein kommentoivat, että oho, minne olen tullut. On ilahduttavaa, että Virkkukoukkunen on retkikohde monen tunnin ajomatkankin päästä, kertoo Tiina.
Virtuaalivisiitti kaupalla
30-vuotinen yrittäjätaival
Tiina aloitti jo 15-vuotiaana maalaamaan paitoja, joihin ihastui ensin lähipiiri ja myöhemmin myös tuntemattomat. Myöhemmin hän opiskeli vaatetusalaa sekä yrittäjyyttä.
Kiinnostus tuotteita kohtaan kasvoi, ja Virkkukoukkunen syntyi. Nimen keksi yrittäjän äiti, ja se tuntui heti oikealta. Virkku kuvastaa iloa, eloisuutta ja virkeyttä ja koukkunen sitä, kuinka asenne – ja tuotteet – ovat suorastaan koukuttavia.
Kun jälleenmyyjiä oli yli sata, oli pakko siirtää uniikit piirrokset printtiin. Kasvusta huolimatta yritys on halunnut pitää kiinni synnyinkaupungistaan pesäpaikkanaan. Kotiseutu heijastuu murretuotteisiin sekä Virkkukoukkusen tapaan kommunikoida somessa. Aluksi postimyynti ja myöhemmin verkkokauppa ovat kuitenkin varmistaneet, että eteläkarjalainen ilosanoma on levinnyt koko maahan.
-Olen aina viihtynyt Etelä-Karjalassa. Ajattelen, että imatralaiset ja eteläkarjalaiset ansaitsevat jotain extraa, ja siksi olen edelleen täällä. Kotiseutu myös heijastuu tuotteisiimme, joten tämä on oiva paikka toteuttaa Virkkukoukkusen toimintaa.
Käänteentekeviä kesiä
Kesät ovat olleet Virkkukoukkusen toiminnan kannalta käänteentekevää aikaa. Alkuvuosien kesäiset pop upit ovat olleet nykyisen toiminnan kannalta merkittäviä tilaisuuksia, jolloin monet pitkäaikaiset asiakkaat ovat löytäneet Virkkukoukkusen.
Toisaalta putiikilla sattunut tulipalo kesällä 1997 sai melkein ripustamaan pensselit naulaan. Tapahtuma karkoitti luovuuden ja sai pohtimaan koko toiminnan tarkoitusta.
-Moneen kuukauteen en pystynyt suunnittelemaan tai luomaan mitään. Se oli erikoista, sillä ennen kaikki se oli minulle yhtä luontevaa kuin hengittäminen.
Luovuus kuitenkin palasi ja Virkkukoukkusen tarina jatkui.
Kesällä 2018 lanseerattiin vaatemallisto, joka oli täysin Virkkukoukkusen designia kuoseista leikkauksiin, ja se on ollut tärkeä lähiaikojen nousua tuonut virstanpylväs. Sen myötä brändi on kasvattanut tunnettuuttaan erityisesti pukeutumisen saralla. Kesällä 2020 kotimaan matkailun kasvun myötä Virkkukoukkusen vaatteita ostettiin kovempaa vauhtia kuin niitä ehdittiin Kiteellä alihankkijan tekstiilitehtaassa valmistaa.
Virkkukoukkusen asiakkaiden sydämelliset palautteet antavat tekemiseen virtaa ja voimaa!
Juhlavuoden tempauksia ja tulevaisuuden suunnitelmia
Vuosikymmenten yrittäjätaival ei ole tyrehdyttänyt yrittäjän ideapankkia. Tulevaisuudessakin Tiina kertoo haluavansa jakaa iloa Koukkusilla mahdollisimman monelle. Konkreettisempana tavoitteena on muokata vaatetarjontaa selkeämmiksi mallistoiksi ja laajentaa valikoimaa myös miehille.
Virkkukoukkusen asenteen mukaisesti juhlavuotta juhlistetaan ilolla ja värillä. Juhlan kunniaksi jokainen Etelä-Karjalaan syntynyt vauva sai “koukkuskasteen”, karjalaiseen tapaan rotinat, kun vastasyntyneille lahjoitettiin Virkkukoukkusen vauvakirja. Juhlallisuudet näkyivät laajemminkin Etelä-Karjalassa, kun kulttuurikeskus Virtaan avattiin taidenäyttely, jossa esiteltiin Virkkukoukkusen tuotantoa. Lisäksi Imatran putiikin naapurissa sijaitsevaan purkua odottavaan rakennukseen maalattiin Koukkuslandia, installaatio nimeltään Kekkerit, joka kylpee väreissä ja kuoseissa.
-Luominen on minun juttuni ja Virkkukoukkunen asiakkaineen ruokkii luovuuttani edelleen. Voin inspiroitua kirjoitusvirheestä tai mielenkiintoisesta väriyhdistelmästä. Aika tuskin riittää jokaisen idean toteuttamiseen, eivätkä kaikki edes ansaitse tulla toteutetuksi. Yritän karsia niistä helmet ja välittää ideat eteenpäin.
Stimangilla porukalla oivien yhteistyökumppaneiden kera on mahtavaa työskennellä. Ja asiakkaat, he ovat meillä täyttä kultaa!
– Virkkukoukkusen perustaja, Tiina Kärkäs-Sund